Indicator Amerikaanse inflatie onveranderd in maart

In de VS is de prijzencomponent in de consumentenbestedingen in de maand maart overanderd gebleven, waar een stijging van 0,1% was verwacht. Dat blijkt maandag uit gegevens van het Bureau of Economic Analysis van het Amerikaanse Commerce Department.

(betten) De zogeheten Core PCE Deflator steeg op jaarbasis met 2,1%, terwijl in februari nog een stijging van 2,4% werd gemeten. Economen gepolst door Bloomberg rekenden voor maart op een stijging van 2,2%.

Het cijfer verschilt van de 'gewone' consumentenprijzen, die slechts geënt zijn op de detailhandelsverkopen. De Core PCE Deflator wordt door de Amerikaanse Federal Reserve gebruikt als ijkpunt voor zijn rentebeleid.

Er wordt door de financiele markten in de VS gelet op de inflatiedata, in de hoop een beeld te krijgen van de toekomstige rentestappen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Persoonlijk inkomen

De stijging van het persoonlijk inkomen is in maart gelijk gebleven met dat in de maand ervoor. Er werd een toename van 0,7% gemeld door het Amerikaanse Commerce Department, waar het cijfer een maand eerder eveneens 0,7% bedroeg, opwaarts herzien van een eerder gepubliceerd 0,6%.

Economen van Bloomberg rekenden gemiddeld op een stijging van 0,6%. In januari steeg het inkomen nog met een niet-herziene 1,0%.

Het Commerce Department maakte verder bekend dat de persoonlijke bestedingen in maart met 0,3% zijn gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Deze toename is minder dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een stijging van 0,5%. Over februari liepen de persoonlijke bestedingen met 0,7% op, herzien van een eerder gemeld 0,6%.

Inkoopmanagersindex Chicago

De Chicago Purchasing Managers Index is in april 2007 sterker gedaald dan verwacht, zo blijkt maandag uit cijfers van de National Association of Purchasing Managers Chicago.

De index daalde naar 52,9, waar de gemiddelde verwachting van economen op 54 lag. In maart kwam de graadmeter, die is gebaseerd op de verwachting van inkoopmanagers in deze Amerikaanse stad, nog uit op 61,7.

Een cijfer boven de 50 wijst erop dat meer producenten verwachten dat de gang van zaken zal verbeteren en een cijfer onder 50 indiceert een verslechtering van de gang van zaken.

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud