Indicatoren hinten op renteverhoging in eurozone

In de twaalf landen die deel uitmaken van de euro zijn de consumentenprijzen over juli 2006 met 2,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit een eerste schatting van het statistiekbureau Eurostat.

(tijd) Economen gingen gemiddeld al uit van een stijging van 2,5%. En in juni nam de inflatie in de eurozone op jaarbasis ook al met 2,5% toe.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatieniveau in de eurozone van 'dichtbij' de 2% op de middellange termijn. Bij de laatste bijeenkomst van de monetaire beleidsmakers werd de rente gehandhaafd op 2,75%.

Toch gaan economen er nu wel vanuit dat de monetaire beleidsmakers de rente aanstaande donderdag met 25 basispunten opkrikken naar 3,00%. De vraag is of dat het begin is van het langzaam aantrekken van de renteteugels, naar Amerikaans voorbeeld.

Eurostat maakte ook de cijfers van het producenten- en consumentenvertrouwen bekend. De index van het vertrouwen van de producenten is in juli 2006 gestegen van +3 naar +4. Economen hadden voor juni een indexcijfer van +2 verwacht.

De index van het vertrouwen van de consumenten in de economie in juli 2006 kwam uit op -9. Het vertrouwen bleef daarmee onveranderd ten opzichte van juni. In mei bedroeg het consumentenvertrouwen ook al -9. Economen gingen voor juli gemiddeld eveneens uit van een onveranderd cijfer.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud