Industrie eurozone kent recordgroei

©Ernsting, Thomas/Hollandse Hoogt

De industriële productie van de eurozone is in januari met 1,7 procent gestegen tegenover december. Dat is de hoogste maand-op-maandstijging sinds de start van de statistieken in 1990.

(tijd) - De productiestijging is ruim dubbel zo hoog als verwacht, want economen hadden een toename met 0,7 procent voorspeld. De Europese industrie produceerde vooral meer energie en duurzame consumptiegoederen. Zowel in Duitsland, Frankrijk als Italië steeg de productie fors.

Bovendien werd het cijfer van december herzien van -1,7 procent tot +0,6 procent. Daardoor lag de productie in januari 1,4 procent hoger dan in januari vorig jaar. Het is de eerste jaar-op-jaarstijging sinds april 2008.

De meevallende cijfers van de industriële productie zijn een aanwijzing dat het economisch herstel sterker is dan verwacht. 'De stijging van de industriële activiteit moet voldoende zijn om de negatieve invloed van de strenge winter op de bouwactiviteit en kleinhandelsomzet te compenseren', zegt ING-econoom Martin van Vliet.

Maar hij waarschuwt voor overdreven optimisme. 'De industriële productie ligt nog steeds 15 procent lager dan het recordniveau dat in 2008 werd bereikt voor de ondergang van Lehman Brothers.' WV

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud