Inflatie, een zegen in Japan

In mei bereikte de inflatie in Japan het hoogste peil in 10 jaar. Dat is niet noodzakelijk slecht nieuws voor Japan, dat ruim een decennium met deflatie kampte. Terwijl wereldwijd de inflatievrees de bovenhand krijgt op bezorgdheid om de groeivertraging, juichen sommige economen de inflatie in Japan toe. De vrees voor stijgende prijzen leeft in Tokio wel bij de man in de straat, maar analisten zien in de inflatiecijfers van 1,5 procent voor mei een hoopgevend signaal.

(tijd) - ‘Japan kende jarenlang een inflatie onder 1 procent’, zegt Jonathan Allum, de Japanspecialist van KBC Financial Products. ‘In april tekende het land van de rijzende zon nog een inflatie van 0,9 procent op. Als we in de comfortabele zone van 1 tot 3 procent terechtkomen, dan vind ik dat prima.’ Japanse huishoudens daarentegen zien weinig heil in de stijgende voedsel- en energieprijzen die steeds meer van het budget opslorpen.

Analisten maken vaak het onderscheid tussen de inflatie aangedreven door stijgende energieprijzen of door stijgende lonen of stijgende consumptie. De via grondstoffen ingevoerde inflatie eet de koopkracht van consumenten op. Op termijn brengt dat de economische groei in gevaar. ‘De discussie over goede en slechte inflatie is irrelevant’, stelt Allum. ‘De meeste centrale bankiers zeggen eenvoudigweg dat ‘goede’ inflatie tussen 1 en 3 procent ligt.’

Concurrentie

Superlage interest

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud