Inflatie eurozone daalt voor tweede maand op rij

De lagere inflatie is wellicht ten dele te danken aan lagere energieprijzen (Foto AFP)>/I> ©AFP

De inflatie in de eurozone is in september voor de tweede maand op rij licht afgenomen. Hoewel de prijsdruk hoog blijft, lijkt de piek voorbij.

(Dow Jones) - De inflatie op jaarbasis kwam in september uit op 3,6 procent, tegen 3,8 procent in augustus, zo bleek dinsdag uit cijfers van Eurostat. Analisten rekenden op een geldontwaarding van 3,6 procent.

Voor de dertiende maand op een rij komt de inflatie sterk uit boven de grens van 2,0 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) zich ten doel stelt.

Door de grote onrust op de financiële markten neemt de speculatie toe dat de centrale banken de rente zullen verlagen. Er bestaat een redelijke kans dat de ECB de rente in een noodingreep verlaagt, mogelijk deze week, zeker als de Amerikaanse Fed de rente ook verlaagt, stelt een econoom van Citi.

Het inflatiecijfer dat bekend werd gemaakt is een eerste raming. Daarbij wordt geen specificatie gegeven van welke prijzen het meest stijgen of dalen. Het is echter waarschijnlijk dat vooral voedsel- en energieprijzen hebben geholpen aan het dalen van de inflatie.

Eurostat komt op 15 oktober met een specificatie van CPI-cijfer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud