Inflatie eurozone nog licht negatief in augustus

De inflatie in de eurozone was in augustus nog licht negatief, op -0,2 procent op jaarbasis. Algemeen wordt verwacht dat de inflatie de komende maanden stilaan weer positief wordt.

(tijd) - Het is de derde maand op rij dat de inflatie in de eurozone negatief is. In juli werd een dieptepunt van -0,7 procent bereikt.

De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zien echter geen gevaar voor een lange periode van prijsdalingen. Dat de inflatie medio 2009 gedurende enkele maanden negatief zou worden, was verwacht en een gevolg van de recordprijzen voor olie en de hoge voedselprijzen van een jaar geleden. Voor het hele jaar verwacht de Europese Commissie een inflatie van 0,4 procent voor de eurozone.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in augustus met 0,3 procent op maandbasis, precies zoals was verwacht. De kerninflatie, waarin volatiele zaken als energie, voeding, tabak en alcohol buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 1,3 procent.

De lage inflatie kan de ECB ertoe aanzetten haar huidige, lage rentetarief van 1 procent nog enkele maanden te handhaven, en dat ondanks signalen dat de economie herstelt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud