Inflatie eurozone zakt onder twee procent

(tijd-nieuwslijn/betten) - De inflatie in de eurozone is in mei gedaald tot 1,9 procent, zo blijkt uit een eerste raming van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De vertrouwensindices tonen een verdere verslechtering. Hiermee wordt de kans groter dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de rente verlaagt.

De stijging met 1,9% van de consumentenprijsindex (CPI) was conform de verwachting. In april 2003 stegen de consumentenprijzen met 2,1% ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatieniveau in de eurozone van 'dichtbij' de 2% op middellangetermijn.

De indices die het vertrouwen uitdrukken, gingen verder achteruit in mei. Zo verslechterde het consumentenvertrouwen in de eurozone in mei tot -20 tegen -19 in april. Economen hadden voor mei een verbetering tot -18,5 verwacht.

De daling van het economisch vertrouwen was kleiner, van 98,1 tot 98,0. Het cijfer was zoals economen hadden voorspeld.

Het producentenvertrouwen in de eurozone viel vorige maand terug tot -13, van -12 in april. Analisten hadden voor mei een cijfer van -12,0 verwacht.

De meeste economen gaan er intussen van uit dat de ECB donderdag de rente zal verlagen. Zij schuiven een verlaging met 50 basispunten tot 2% naar voor. Dat zou de tweede verlaging van het jaar betekenen. De vorige verlaging dateert van 6 maart, toen de ECB de rente met 25 basispunten verlaagde tot 2,50%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud