Inflatie in eurozone blijft op 2,5 procent

De inflatie op jaarbasis in de eurozone is in de maand juni stabiel gebleven op 2,5 procent. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, maandag bevestigd. Een jaar geleden bedroeg de inflatie 2,1 procent.

(belga) Net als in mei bedroeg de inflatie 2,5 procent in de twaalf landen die de euro als munt hanteren. De Europese Centrale Bank mikt op een inflatie onder twee procent. In de hele Europese Unie bleef de inflatievoet in juni onveranderd op 2,4 procent.

België liet in juni een inflatie van 2,5 procent noteren. In Finland had men met een inflatievoet van 1,5 procent het minste last van prijsstijgingen. Met een voet van 4,0 procent kampt Spanje dan weer met de hoogste inflatie in de Europese muntzone.

De hoge inflatie is vooral te wijten aan de energieprijzen, en meer bepaald de prijzen voor de brandstoffen voor transport, het gas en de stookolie. Ook de prijzen van alcohol en tabak stegen sterk. Aan de andere kant waren de telecomprijzen in juni minder duur dan een jaar geleden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud