Inflatie in eurozone op hoogste peil in twee jaar

©Goos van der Veen/Hollandse Hoogte

De inflatie in de dertien landen van de eurozone is in oktober op jaarbasis uitgekomen op 2,6 procent. Dat is het hoogste peil in twee jaar tijd. Tegelijkertijd bevindt de economische groei in de eurozone zich waarschijnlijk op het laagste peil in twee jaar tijd. Dat brengt de ECB in een lastig parket.

(tijd) - Het Europese statistiekbureau Eurostat gaf vandaag het inflatiecijfer, het consumentenvertrouwen en de werkloosheidsgraad voor de eurozone vrij.

Economen hadden gerekend op een inflatie van 2,3 procent. De relatief hoge inflatiegraad brengt de Europese Centrale Bank in een lastig parket. Enerzijds moet die met de zetting van zijn basisrente de prijsstabiliteit garanderen en tegelijkertijd een gezonde economische groei vrijwaren. De ECB beschouwt een inflatie van 2 procent als 'veilig'.

Momenteel bedraagt de richtinggevende rentevoet van de ECB 4,00 procent, maar de instelling liet eerder al doorschemeren dat ze een renteverhoging dit jaar niet uitsluit om de prijsstabiliteit te garanderen. In de zomermaanden hield de ECB een geplande renteverhoging op zak, omdat een plotse schaarste op de kredietmarkt - na het debacle rond de Amerikaanse rommelhypotheken - de economie bedreigde.

Door die kredietcrisis stellen heel wat marktenpartijen zich vragen over de groeiperspectieven van de eurozone. Het IMF stelde enkele weken terug zijn groeiverwachting voor de eurozone omlaag bij van 2,5 naar 2,1 procent. Ook de almaar duurder wordende euro en de forsere groeivertraging in de VS (door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt) vormt een bedreiging voor de economische groei van de eurozone, denken analisten.

Vorige week suggereerde een indicator van de Europese aankoopdirecteurs al dat de economische groei in de eurozone vertraagt. Een verslechtering van de conjunctuur in de industrie laat vermoeden dat de economische groei in de eurozone zich op het laagste pitje in twee jaar tijd bevindt. Toen al zeiden analisten dat 'het moeilijk wordt om de optimistische kijk op de economie te handhaven'.

Ook het consumentenvertrouwen voor oktober valt terug. Met een indexcijfer van -6 komt dat, net als de inflatie, uit onder de economenconsensus.

Dat de werkloosheid voor de eurozone in september hoger uitkwam dan aangenomen (7,3%) is goed nieuws voor de inflatiedoelstellingen van de ECB. Een minder krappe arbeidsmarkt houdt het inflatoire gevaar dat schuilt in strengere looneisen beperkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud