'Inspelen op desynchronisatie in 2010'

foto Reuters ©REUTERS

In haar vooruitzichten voor 2010 zoomt Dexia Asset Management in op de erfenis van de financiële crisis. De liquiditeit op de financiële markten is terug, de aandelenmarkten zijn hersteld en de meeste landen bevinden zich niet meer in recessie. Blijven over: een explosie van het overheidstekort en stijgende werkloosheidscijfers.

(tijd) - In de eurozone liep het overheidstekort eind 2009 op tot 6,35 procent. Eind 2008 was dat nog maar 2 procent. De werkloosheidsgraad steeg in dezelfde periode met 2 procentpunten, van 8 tot 10 procent. In de VS evolueerden de cijfers in dezelfde trend.

Timing cruciaal
De broekriem zal dus moeten aangehaald worden (door het terugschroeven van fiscale stimuli) en het zeer soepele monetaire beleid bijgesteld. Een te late exit doet het inflatierisico toenemen en verhoogt het risico op wanbetalingen van overheden. Een te vroege uitstap bedreigt het precaire economische herstel.

Dexia AM verwacht dat, waar de meeste crisismaatregelen gecoördineerd werden ingevoerd, het opschorten van die maatregelen op een veel minder gecoördineerde manier zal verlopen. En in deze 'desynchronisatie' schuilt volgens de vermogensbeheerder een opportuniteit voor de belegger.

Griekenland wel, Spanje niet
'Een slechte leerling maakt nog geen slechte investering', zegt Nicolas Forest van Dexia AM. Ondanks alle onheilspelende berichten uit Griekenland, biedt het land in 2010 een goede investeringsopportuniteit. De aantrekkelijke (lage) waardering van het land draagt daartoe bij.

Daartegenover staan landen, zoals Spanje en België, die te duur zijn in verhouding tot de economische situatie. In het geval van Spanje komt daar nog een problematische huizenmarkt en een van de hoogste werkloosheidscijfers van de eurozone (19,4 procent in november) bovenop.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud