Advertentie

'Invoering euro leverde Belg 1.345 euro op'

De invoering van de euro op 1 januari 1999 heeft België al aan rentebesparingen 14 miljard euro opgeleverd gedurende de afgelopen tien jaar. Per inwoner komt dat neer op een winst van 1.345 euro.

(belga) - Dat schrijven de economisten van ING België in 'Financiële Berichten', waarvan het net verschenen nummer over september/oktober integraal gewijd is aan een uitgebreide evaluatie van 10 jaar euro.

In tegenstelling tot wat heel wat sceptici voorspeld hadden, is de balans van de euro ongetwijfeld positief, zo verluidt. De inflatie nam af en convergeerde, al hebben veel burgers de indruk dat het nieuwe prijsreferentiekader de inflatie verhoogd heeft. De economische groei was stevig en de werkloosheid nam af. "Wel is er nog geen aanleiding om achterover te leunen. Het beloofde begrotingsevenwicht van de lidstaten blijft precair. Nu de economische groei vertraagt, nadert daarvoor de lakmoesproef."

Op internationaal vlak is de euro een ernstige rivaal aan het worden voor de dollar. Er zijn in de wereld al meer euro's dan dollars in omloop. In internationale transacties weegt de euro zwaarder dan de som van de nationale munten van weleer. Het belang van de euro als reservemunt neemt toe en de Europese Centrale bank boekt niet onbelangrijke zogeheten seniorage-winst doordat de euro ook buiten de eurozone wordt gebruikt.

De integratie van de financiële markten levert volgens sommige studies een extra stijging van het BBP op met 1,1 procent.

  • De integratie is het verst gevorderd op de geldmarkten, waar de renteverschillen tussen de eurolanden vrijwel verdwenen zijn.
  • Ook op de obligatiemarkten is er een opmerkelijke convergentie van de rente, terwijl de euro bovendien aanleiding heeft gegeven tot de komst van emittenten met een hoger risicoprofiel.
  • Op de aandelenmarkten blijft de "home bias" het sterkst, al merkt men dat de aandelenbeurzen meer en meer "Europees" en sectoraal reageren.

"Dat er ooit landen uit de euro zouden stappen, is in theorie mogelijk. Maar dat zou zo'n financiële chaos meebrengen, dat de lidstaten daar wel voor zullen terugschrikken. Bovendien is de herinnering aan de nationale munt zo aan het vervagen, dat een uitstap uit de muntunie minder en minder een punt van overweging wordt", aldus Financiële Berichten van ING.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud