IRES verwacht economische groei van 2,2 procent

De Belgische economie zou in 2007 aan een goed ritme verder moeten groeien, schat IRES, het Instituut voor Economisch en Sociaal Onderzoek van de UCL, dat vrijdag zijn trimestriële verwachtingen publiceert.

(belga) IRES verwacht dat de groei zal terugvallen tot 2,2 procent. De binnenlandse vraag zou de voornaamste motor van de economisch expansie zijn, voornamelijk dankzij de verbetering van de situatie op de arbeidsmarkt. De bestedingen van de gezinnen zouden in 2007 opnieuw goed stijgen (+2,2 procent), iets minder dan vorig jaar, toen de consumptie van de gezinnen steeg met 2,4 procent.

IRES verwacht ook dat de gezinnen minder zullen sparen in 2007. De bedrijven daarentegen zouden veel investeringen blijven doen. De werkgelegenheid zou in 2007 met 1 procent stijgen, dat is even veel als in 2006. Dit jaar zouden ongeveer 40.000 jobs gecreëerd worden. Het aantal werklozen zou tegen eind 2007 met 20.000 eenheden gedaald moeten zijn ten opzichte van eind 2006. Het inflatiepercentage zou dalen van 1,8 procent in 2006 naar 1,7 procent in 2007.

Dit jaar zal ons land volgens IRES de gevolgen dragen van de vertraging van de Amerikaanse economie. De competitiviteit van de bedrijven zal dalen, door de sterke opwaardering van de euro ten opzichte van de dollar. De vertraging van de buitenlandse vraag naar Belgische goederen en diensten lijkt te stoppen dankzij de gezonde Europese economie, vooral die van Duitsland, dat zijn rol als locomotief binnen de Europese Unie opnieuw opneemt, zegt IRES.

Het onderzoeksinstituut schat dat ons land in staat zal zijn om de vertraging van de buitenlandse vraag op te vangen. 'Het vertrouwen van de industriëlen blijft hoog, ook al daalt het een beetje, en in de andere sectoren (bouw, handel, diensten aan bedrijven) lijkt het zakenklimaat bij het begin van dit jaar goed georiënteerd', aldus de onderzoekers van IRES.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud