Japan kent scherpste deflatie sinds jaren 70

De Japanse inflatie was in augustus voor de zesde maand op rij negatief. De deflatie verscherpte aan het snelste tempo sinds het begin van de dataregistratie in de jaren 1970. Het is de vierde opeenvolgende keer dat de Japanse deflatie dit record breekt.

De aanhoudende deflatie is vooral te wijten aan de forse daling van de olieprijs op twaalf maanden. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van voedsel en energie, bleef stabiel tegenover juli op -0,9 procent.

In de zomer van vorig jaar piekte de olieprijs boven de 147 dollar per vat. Dat is ruim dubbel zoveel als de 65 dollar per vat, waarond de prijs van een vat olie momenteel schommelt.

Door de forse daling van de consumptieprijzen flakkert de vrees op dat het economische herstel in Japan niet duurzaam zal blijken. Het bruto binnenlandse product (bbp) van Japan groeide opnieuw over het tweede kwartaal met 0,9 procent. De Japanse beurzen hadden dinsdag echter weinig last van de deflatievrees.

Terwijl de rijke landen wellicht de komende maanden weer met inflatie geconfronteerd worden, verwachten sommige analisten dat de deflatie in Japan verderduurt in 2010. De zwakke consumptie, overproductie, de dure yen en hoge werkloosheidscijfers in Japan zouden daarvoor kunnen zorgen.

Maandag bereikte de yen het hoogste peil tegenover de dollar in acht maanden. Aanleiding waren uitspraken van de Japanse minister van Financiën midden september die erop wezen dat Japan niet zou ingrijpen op de wisselmarkten bij een dure yen.

De yen verzwakte wel weer ietwat nadat de minister van Financiën maandag zijn woorden terugtrok en stelde dat hij de versterking yen niet zou blijven steunen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud