Japans ondernemersvertrouwen blijft op zelfde niveau

Het Japanse ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2007 stabiel gebleven rond het hoogste punt in twee jaar. Uit het rapport dat de Japanse centrale bank vandaag publiceerde - de zogenaamde 'Tankan' - blijkt dat het ondernemersvertrouwen zoals verwacht op 23 punten bleef. Het optimisme van de Japanse bedrijfsleiders kan de weg vrijmaken voor een renteverhoging later dit jaar.

(tijd) Tankan is de afkorting voor 'Tanki Keizai Kansoku Chousa', of 'Kortetermijn economisch overzicht van de ondernemingen in Japan'. De index is het resultaat van een driemaandelijkse bevraging bij ongeveer 10.000 bedrijfsleiders.

Een index van 23 wil zeggen dat het percentage bedrijfsleiders dat de economische toestand als 'gunstig' omschrijft 23 procentpunt hoger ligt dan het percentage dat de economie als 'ongunstig' bestempelt. De index is daarmee slechts een aantal punten verwijderd van de 25 punten uit december: het hoogste niveau in twee jaar.

Volgens de woordvoerder van de Japanse regering, Yasuhisa Shiozaki, geeft de Tankan aan dat de Japanse economie langzaam herstelt. Hij benadrukte dat het monetair beleid wel bij de Japanse centrale bank berust.

Economen verwachten dat de centrale bank in augustus de rente, die zowat de laagste uit de geindustrialiseerde wereld is, verhoogt. Die maand maakt de Japanse regering zijn cijfers voor de economische groei in het tweede kwartaal bekend. De renteverhoging moet een antwoord bieden op de kapitaalsvlucht van Japans geld en de onderinvesteringen.

De rente op tienjarig Japans staatspapier bedraagt momenteel 1,87 procent.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud