Japanse centrale bank verlaagt rente tot 0,1%

Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Bank of Japan (foto bloomberg)

De Bank of Japan heeft haar belangrijkste rentetarief verder verlaagd, van 0,3 tot 0,1 procent. De aanpassing, die algemeen was verwacht, volgt op de forse renteknip in de VS. De Japanse centrale bank gaat ook tijdelijk schulden van bedrijven opkopen om hen meer ademruimte te geven.

(tijd) - De BoJ stond onder druk om in te grijpen na de zeer zware renteverlaging in de Verenigde Staten eerder deze week, waardoor het Amerikaanse basistarief onder het Japanse was gevallen. Ook de daaropvolgende klim van de yen tegenover de dollar, tot het hoogste peil in 13 jaar, was een motief om in te grijpen. Het is de tweede renteverlaging in Japan dit jaar.

De Japanse regering maakte eerder vandaag bekend dat de economie in het lopende boekjaar, dat op 1 april is gestart, niet zal groeien. Een krimp zou echter vermeden worden dankzij diverse steunmaatregelen. Private instellingen zijn echter minder optimistisch en denken dat de wereldwijde malaise de Japanse economie zwaar zal treffen. Net als de Verenigde Staten zit Japan officieel al in recessie.

Om de economie te ondersteunen gaat de Japanse overheid schuldpapier van bedrijven opkopen. De overheid gaat ook voor 20 biljoen yen aan aandelen opkopen die banken in portefeuille hebben, om zo hun kapitaal op te peppen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud