Advertentie

Japanse economie krimpt met 3,3%

Voetgangers in het Shinjuki-district in Tokio (Foto Bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

Het bruto binnenlands broduct van Japan is in het vierde kwartaal van 2008 met 3,3 procent gekrompen in vergelijking met het derde kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de krimp 12,7 procent. Dat is het slechtste resultaat in bijna 35 jaar tijd.

(belga/tijd) - Het was het derde kwartaal op rij dat het bbp een krimp vertoonde. Als grote exporteur wordt Japan zwaarder getroffen dan de Verenigde Staten (-1%) of de Europese Unie (-1,5%).

De daling met 12,7 procent op jaarbasis is groter dan verwacht. Door Bloomberg gepolste economen rekenden gemiddeld op een daling met 11,6 procent.

'Dit is de zwaarste crisis sinds het einde van de oorlog. Daar bestaat geen twijfel over', zei minister van Economisch en Begrotingsbeleid Kaoru Yosano tijdens een persconferentie.

'De Japanse economie, wier groei in grote mate afhangt van de export van auto's, machines en elektronica, is letterlijk verwoest' door de crisis, aldus Yosano.

'Japan zal niet bij machte zijn hier in zijn eentje doorheen te komen. In de economie bestaan er geen grenzen. Onze economie zal pas heropleven als dat in andere landen ook gebeurt', aldus de minister.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud