Advertentie
Advertentie

Jobaanbod laagst in twee jaar

Foto Photonews ©Photo News

De VDAB heeft vorige maand het laagste aantal nieuwe vacatures ontvangen sinds december 2006. Het aantal van 16.951 jobaanbiedingen ligt een kwart lager dan de maand ervoor. Ook de stock aan nog openstaande betrekkingen is aan het wegsmelten, van 48.000 in september tot nog iets meer dan 40.000 nu. Het lijkt erop dat de economische malaise de arbeidsmarkt definitief heeft ingehaald.

(tijd) - De forse terugval van het aantal vacatures is de tweede trendbreuk in enkele dagen tijd. Eerder was al gebleken dat de werkloosheid in november voor het eerst in jaren is gestegen. Nu blijkt dat de bedrijven die maand ook een kwart minder vacatures naar de Vlaamse Dienst voor Arbeidsvoorziening (VDAB) hebben doorgestuurd dan de maand ervoor. Het is de eerste keer dit jaar dat er minder dan 20.000 jobaanbiedingen binnenkwamen.

Tegelijk begint de voorraad aan nog niet ingevulde vacatures te krimpen. In het voorjaar bereikte de krapte op de arbeidsmarkt een hoogtepunt. De VDAB zocht voor bijna 50.000 banen een geschikte kandidaat. Per job waren er slechts drie werkzoekenden. Eind november was het aantal jobs 'in stock' gezakt tot iets meer dan 40.000. Er zijn nu al vier werkzoekenden per jobaanbod. Daarbij moet er wel op gewezen worden dat dat nog altijd een krappe verhouding is.

Maar economen worden steeds somberder over de vooruitzichten voor de economie en de werkgelegenheid, blijkt uit een peiling van de redactie. Dexia, ING en KBC verlaagden voor de zoveelste keer hun groeiprognose voor 2009. Volgens de gemiddelde voorspelling van de vier grootbanken zal de Belgische economie met 0,6 procent krimpen. Dat is de slechtste prestatie in 16 jaar. Tot voor kort geloofden de banken dat de activiteit slechts met 0,2 procent zou dalen.

De zware recessie zal belangrijke negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Economen zien zowat 20.000 banen verdwijnen. Aangezien de beroepsbevolking flink blijft groeien, komen er wellicht ongeveer 40.000 werklozen bij.

IB/WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud