'Joe Sixpack' iets somberder in augustus

©Jerry De Brie

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in augustus licht gedaald ten opzichte van een maand eerder. Het sentiment van 'Joe Sixpack' staat daarmee op het laagste peil in vier maanden. De daling is evenwel minder erg dan werd verwacht door economen. Dit blijkt vrijdag uit cijfers van de universiteit van Michigan.

(tijd) - Het consumentenvertrouwen klokte in augustus af op 65,7 punten. Dat is een erg lichte daling ten opzichte van de 66 punten die in juli werden gerapporteerd. Optimisme over de huizenmarkt en de industriële sector werd slechts licht overstemd door zorgen over de stijgende werkloosheid en de toestand van persoonlijke financiën.

Economen verwachtten een forsere daling, tot 64 punten. Toch wordt het cijfer niet op gejuich onthaald. De Amerikaanse economie hangt immers in grote mate af van de Amerikaanse consument. Ongeveer 70 procent van het bbp van de Verenigde Staten is consumentafhankelijk.

Het consumentenvertrouwen is een belangrijke barometer voor de uiteindelijke consumentenbestedingen. De daling verontrust de Amerikaanse belegger dus. 'Beleggers zijn nog steeds bezorgd over het economische herstel', zegt een econoom aan persagentschap Reuters. 'Zolang de consument aan de zijlijn wacht, wordt economische groei moeilijk.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud