Kasbonmarkt groeit voor het eerst in zes jaar

De kasbonmarkt groeit weer. De vraag naar kasbons kan in de komende maanden nog toenemen als de rente op halflange en lange termijn stabiliseert of blijft stijgen. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat de kasbon ooit weer het populairste beleggingsproduct wordt in België.

(tijd) De waarde van alle kasbons in omloop steeg in februari met 118 miljoen euro tot 28,3 miljard. Het is de eerste keer sinds december 2000 dat het uitstaande bedrag toeneemt.

'De kasbonrente is aantrekkelijker', zegt een woordvoerster van Fortis Bank. 'Ze stijgt sinds september 2005 nadat ze de vorige jaren fors was gedaald.' Het is niet uitgesloten dat ook de onrust op de aandelenmarkten sommige beleggers overtuigde om veiliger kasbons te kopen.

Dexia Bank, de marktleider voor kasbons, vindt het voorbarig om van een trendbreuk te spreken. 'Eind februari was er inderdaad een lichte stijging. Maar die is die bijna onbetekenend. Begin april kenden we weer een daling.'

KBC is iets optimistischer. 'Zolang de rente stabiel blijft of stijgt, is een verdere groei mogelijk. Alles hangt af van de rente-evolutie.' Argenta meldt dat de verkoop van kasbons blijft stijgen na een groei van bijna 7 procent vorig jaar. De Antwerpse spaarbank biedt een hogere rente dan de grootbanken.

Europese Centrale Bank

De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) deden de marktrente op één jaar stijgen tot 4,1 procent, het hoogste peil sinds 2001. De rente op vijf jaar bedraagt 4,15 procent en staat op het hoogste niveau sinds 2002. Toch blijft de rente op halflange en lange termijn relatief laag.

De banken rekenden de stijgende marktrente wel door in de kasbontarieven, maar veel minder in de rente op spaarboekjes. Kasbons met looptijden van één tot vijf jaar brengen nu zowat 3,1 procent netto op bij Dexia, Fortis, KBC en ING België. Bij dezelfde banken levert een spaarboekje met moeite 2 procent op. Enkele jaren geleden was de netto-opbrengst van een kasbon soms lager dan die van een spaarboekje, hoewel het geld op een boekje onmiddellijk beschikbaar is.

Het stijgende renteverschil tussen kasbons en spaarboekjes is een van de redenen waarom de boekjes onder druk staan. De tegoeden op spaarboekjes daalden sinds midden vorig jaar met 8,4 miljard euro tot 155,1 miljard.

Maar het valt op dat het geld van de spaarboekjes vooral naar termijnrekeningen en beleggingsfondsen vloeit. Slechts een heel klein deel verhuist naar kasbons.

Dramatische terugval

Op langere termijn zijn de prestaties van de kasbonmarkt ronduit dramatisch. De waarde van de kasbons in omloop bereikte in 1995 een piek van 98,6 miljard euro. Sindsdien kromp de kasbonmarkt met liefst 71 procent. Er zijn verscheidene redenen waarom de populariteit van kasbons spectaculair terugviel. In de eerste plaats daalde de langetermijnrente fors. De marktrente op vijf jaar bedroeg begin 1995 nog 8 procent. Sinds de invoering van de euro, in 1999, schommelt de rente op vijf jaar meestal tussen 3 en 5 procent. Daardoor zijn kasbons en obligaties minder aantrekkelijk en worden aandelen interessanter.

Beleggingsfondsen

Bovendien proberen de grootbanken vooral beleggingsfondsen te verkopen. Ze verdienen meer aan fondsen dan aan kasbons, want ze rekenen doorgaans toetredingskosten aan van zowat 3 procent.

Is een echte comeback van de kasbon mogelijk? De kans is heel klein. Het is onwaarschijnlijk dat de langetermijnrente in de komende jaren fors stijgt. De ECB bouwde in de voorbije jaren een grote geloofwaardigheid op en daarom zal de lange rente wellicht laag blijven. Het ziet er dus naar uit dat de kasbon is veroordeeld tot een tweederangsrol.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud