KBC getroffen door grootste fraudedossier in banksector ooit

(tijd-nieuwslijn) - KBC Bank maakt deel uit van een groep banken die voor 1 miljard dollar (1,1 miljard euro) getroffen zijn door fraude. Het gaat om een van de grootste fraudegevallen in de banksector. Het is onbekend hoeveel KBC verloor, maar volgens woordvoerster Viviane Huybrecht van KBC gaat het over een beperkt krediet. De bankverzekeraar legt in het tweede kwartaal een voorziening aan voor het dossier.

Het Amerikaanse gerecht beschuldigt vier mannen van het oplichten van de banken. Zij begonnen in maart 2000 met hun praktijken. De fraudeurs stonden op papier aan het hoofd van in New Jersey geregistreerde bedrijven met de namen Allied Deals, Hampton Lane en SAI Commodity. De bedrijven boden zich aan bij de banken met het voorwendsel dat ze handel dreven in metaal en een overbruggingsfinanciering nodig hadden voor hun klanten.

Zeker acht banken zijn getroffen door de fraude. Volgens het gerecht gaat het behalve KBC onder meer om J.P. Morgan, FleetBoston, Hypovereinsbank en Dresdner.

"Omdat het onderzoek loopt, kunnen wij geen bijkomende details geven. Het krediet is beperkt, zowel in absolute als in relatieve termen.", aldus de woordvoerster. Omdat het een beperkt krediet is, zal KBC volgens de normale procedures een voorziening aanleggen in de loop van het tweede kwartaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud