KBC verkleint nettowinst in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische bankverzekeraar KBC boekte over het derde kwartaal een nettowinst van EUR 151 miljoen, tegenover EUR 159 miljoen in het derde kwartaal van 2001. Daarmee komt de winst licht onder de verwachtingen van analisten uit.

Zij rekenden, zo bleek uit een rondvraag van Tijd-Nieuwslijn bij 8 binnen- en buitenlandse analisten, op een nettowinst van EUR 157,8 miljoen. KBC verwacht dat de winst over heel 2002 de nettowinst van 2001 zal benaderen. Toen boekte de groep een nettowinst van EUR 1,022 miljard of EUR 3,39 per aandeel. De groep herhaalt evenwel dat het resultaat gevoelig blijft voor de ontwikkeling van de financiele markten.

Het bankbedrijf droeg EUR 122 miljoen bij tot de groepswinst. Dat is 68% meer dan tijdens het derde kwartaal van 2001. De bank moest heel wat meer voorzieningen aanleggen voor probleemkredieten en waardeverminderingen nemen op de aandelenportefeuille. Dat werd evenwel voor een deel gecompenseerd door EUR 206 miljoen gerealiseerde meerwaarden op de obligatieportefeuille. De kostinkomstenratio viel terug tot 64,1% van 69,3% een jaar eerder.

De winstbijdrage van het verzekeringsbedrijf daalde daarentegen 58% tot EUR 36 miljoen van EUR 88 miljoen. Dat is te wijten aan de waardeverminderingen op de aandelenportefeuille. KBC boekte voor EUR 81 miljoen bijkomende niet-gerealiseerde waardeverminderingen op de belegginsportefeuille. KBC compenseerde deze waardecorrecties door EUR 13 miljoen te onttrekken aan de aangelegde voorzieningen voor financiele risico's. Eind september is deze voorzieningen volledig aangewend.

In Centraal-Europa leed de groep een verlies van EUR 18 miljoen. De waterschade kostte de groep in het Tsjehcische verzekeringsbedrijf netto EUR 6 miljoen. Daarnaast moest KBC een voorziening aanleggen van EUR 71,8 miljoen voor de Poolse dochter Kredyt Bank. KBC kon slechts vanaf dit jaar haar eigen methodiek inzake probleemkredieten bij Kredyt Bank invoeren omdat KBC pas vanaf eind vorig jaar meerderheidsaandeelhouder werd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud