Kerninflatie VS valt licht terug in oktober

De kerninflatie, zonder voedsel en energie, is in de Verenigde Staten in oktober met 0,1 procentpunt teruggevallen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse Labor Department.

(betten) In oktober bedroeg de kerninflatie 0,1%, en in september kwam de inflatie nog uit op 0,2%. Economen geraadpleegd door Thomson Financial hadden voor oktober gemiddeld gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,2%.

De inflatie inclusief voedsel en energie bedroeg in oktober op maandbasis 0,5%, net als in september. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen op deze basis in oktober met 1,3%, 0,8 procentpunt minder dan een maand eerder.

'Vooral de kerninflatie lijkt zijn piek gehad te hebben. Je ziet dat ook terug in de producentenprijzen. Kortom: het begint erop te lijken, maar het risico zit nog in de arbeidsmarkt. Het hangt nu af van de looninflatie. De zachte landing is echter al een feit', aldus Joost van Leenders van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De inflatiecijfers worden nauwlettend door de financiele markten gevolgd, in de hoop een beeld te krijgen van de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve. Bij afnemende inflatiedruk hoeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente niet verder te verhogen, zo denken economen.

Op de aandelenbeurzen in New York en Europa wordt positief gereageerd op de inflatiedata uit de VS. De Amerikaanse indexfutures veren op. Rond 14.45 uur staat de future op de S&P500-index 4,50 punten hoger en stijgt de future op de Nasdaq-index 3,75 punten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud