Kernkabinet hoort topeconomen

Het kernkabinet heeft vrijdagmorgen vijf topeconomen gehoord die hun licht lieten schijnen over de economische toestand. De politieke discussie over verdere maatregelen om de economische crisis verder te lijf te gaan, vond nog niet plaats, zo werd in regeringskringen vernomen.

(belga) - De ministers kregen vrijdag de toestand geschetst door de voorzitter van de Nationale Bank Guy Quaden, vicevoorzitter Luc Coene, de topman van het Planbureau Henri Bogaert, het hoofd van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid Jan Smets en de voorzitter van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven Robert Tollet. Naar verluidt bevestigden ze de algemene teneur, namelijk dat de economische en budgettaire toestand niet rooskleurig is.

Over eventuele maatregelen - door sommigen een 'relanceplan bis' genoemd - werd vrijdag nog niet gesproken. De eerstvolgende dagen wordt binnen de kern de toestand voort besproken en de politieke discussie gevoerd, luidt het. Hoedanook zal de regering rekening moeten houden met de moeilijke budgettaire toestand. Onder de vorige regering Leterme zag een eerste relanceplan het levenslicht. Samen met het Interprofessioneel Akkoord kostte dat 2 miljard euro.

Intussen doen al verschillende voorstellen voor nieuwe maatregelen de ronde. PS-voorzitter Elio Di Rupo liet eerder verstaan voorstander te zijn van een extra maand kindergeld en een btw-verlaging tot 6 procent voor de horeca en op elektriciteit en gas. Ook wil hij de 6 procent in de bouw uitgebreid zien tot alle bouwwerken. Een andere wens, die voor de start van het kernkabinet door Open Vld-vicepremier Karel De Gucht werd geopperd, slaat op de invoering van de tijdelijke werkloosheid voor bedienden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud