Koperprijs kent zwakste kwartaal in 22 jaar

De prijs voor een ton koper zakt dinsdag voor de vierde dag op rij. Het basismetaal is zo op weg op zijn zwakste kwartaal in 22 jaar tijd neer te zetten. In de markt leeft de onrust dat de verergende financiële crisis zijn weerslag heeft op de reële economie, wat de vraag naar koper zou doen afnemen.

(tijd) - Koper werd dinsdagochtend 4,2 procent goedkoper tot 6.170 dollar per ton, het laagste peil in 18 maanden. Het metaal werd de afgelopen drie maanden een kwart goedkoper. Het is van 1986 geleden dat een dergelijke daling op kwartaalbasis nog plaatsvond.

Het afgesprongen Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector zet druk op de grondstoffenprijzen. Het uitblijven van een doeltreffende ingreep om de bankencrisis te beëindigen maakt een recessiescenario voor de economie in de VS opnieuw waarschijnlijker, en dat doet het slechtste vermoeden voor de vraag naar grondstoffen in de grootste economie ter wereld en daarbuiten.

Aluminium

Ook de prijzen van andere basismaterialen tuimelen lager. Aluminium, het meest gebruikt in de auto- en vliegtuigbouw, zakt naar het laagste peil in acht maanden, terwijl nikkel, vooral gebruikt voor het roestvrij maken van staal, naar het laagste peil in twee en een half jaar afglijdt.

'Investeerders worden overladen met berichten die de vooruitzichten voor de economie versomberen', zegt een grondstoffenspecialist. 'Of het nu het afgeketste reddingsplan is, dan wel een volgende bank die overkop gaat, het ene nieuws na het andere zet een domper op het sentiment.'

China

De grondstoffenprijzen zaten tot midden juli steil in de lift, om dan met volle vaart te zakken. De koperprijs piekte op 4 juli op 8.730 dollar per ton, hoewel de kredietcrisis al een jaar lang woedde op de aandelenmarkten. Pas toen signalen ontstonden dat de vraag vanuit China, de grootste consument van metalen ter wereld, zou afkoelen, namen de koersen een duik.

Een analist van Barclays verwacht dat de daling van de koperprijs zich doorzet en ziet een gemiddelde prijs van 5.500 dollar per ton in het vierde kwartaal en 5.000 dollar per ton in het eerste kwartaal van 2009. 'De prijsdaling tot nu is geheel het gevolg van zorgen aan de vraagzijde, maar aan de aanbodkant spelen zich de reële problemen af, en die zullen nog verergeren.'

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud