Kosten gezondheidszorg stijgen sneller dan bnp

Tussen 1990 en 2004 stegen de kosten voor gezondheidszorg in alle industrielanden -met uitzondering van Finland - beduidend sneller dan het bnp (bruto nationaal product). Regeringen zullen dus verplicht worden de belastingen te verhogen, de uitgaven te remmen en/of patiënten meer zelf te laten betalen.

(belga) Dat stelt de Oeso in de nieuwste versie van haar jaarrapport over de gezondheidskosten. In 2004 gaven de Oeso-landen gemiddeld 8,9 procent van hun bnp uit aan gezondheidszorg, tegenover 7,0 procent in 1990.

Voor België zijn er geen cijfers voor 2004. In 2003 werd 10,1 procent uitgegeven, zo'n drie procentpunt meer dan in 1990. België komt hiermee stilaan in het koppeloton van de duurste landen. De VS zijn veruit het duurste land, met 15,3 procent, daarna volgt Zwitserland met 11,6 procent, en dan volgen een groep Europese landen -waaronder België- met meer dan tien procent van het bnp.

Uit de Oeso-cijfers blijkt wel dat België relatief en absoluut weinig uitgeeft aan geneesmiddelen. Hier zit ons land onder het Oeso-gemiddelde. In de meeste landen worden geneesmiddelen minder goed terugbetaald door de overheid, dan andere medische zorgen. In België is dit ook zo, maar het verschil is klein.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud