Kredietcrisis wordt gigantisch

©BLOOMBERG NEWS

Slechte kwartaalcijfers van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch tilden de totale afschrijvingen bij de banken na de kredietcrisis boven de grens van 100 miljard dollar (74 miljard euro). Het overschrijden van de symbolische grens ontstemt de beurs.

(tijd) - Het beurshuis Merrill Lynch was donderdag de zoveelste in de rij die slechte resultaten opbiechtte. De Amerikaanse banken zijn zo goed als alle zwaarder getroffen door de kredietcrisis dan eerder aangekondigd. Merrill Lynch schoof 11,4 miljard euro aan waardeverminderingen op effecten naar voren, wat de zakenbank in het vierde kwartaal van 2007 voor 6,7 miljard euro in het rood deed duiken. De banken hebben wereldwijd al 109 miljard dollar (74 miljard euro) waardeverminderingen geboekt door de kredietcrisis en hebben de symbolische grens van 100 miljard dollar overschreden.

Donderdag werd ook uitgekeken naar een toespraak van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Na zijn speech voor het Amerikaanse Congres maakte Bernanke (Foto) een sombere inschatting van de subprimeverliezen. Hij becijferde dat de grootste brandhaard van de subprime- crisis, rommelhypotheken met variabele rente, zo'n 5 miljoen woonkredieten telt met een nominale waarde van 1.000 miljard dollar.

Op dit ogenblik zijn er achterstallen op een vijfde van die hypotheken. 'Als je er vanuit gaat dat alle achterstallen uiteindelijk tot de inbeslagname van de woning leiden en banken 50 procent van de lening recupereren, dan kom je tot 100 miljard dollar verliezen', rekende Bernanke voor. 'Maar het kan tot een veelvoud van dat bedrag stijgen naarmate de achterstallen en de inbeslagnames stijgen.'

Toch ziet Bernanke de Amerikaanse-economie niet in een recessie duiken. Hij mikt onder meer op fiscale stimuli om de crisis te bestrijden. Maar dat kon de financiële markten niet sussen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud