Kredietverlening eurozone daalt niet meer

Foto AFP ©AFP

De kredietverlening in de eurozone is in december gestabiliseerd nadat ze in november met 0,7 procent was gedaald. Het is de eerste keer in vier maanden dat de bankkredieten aan de privésector niet verminderen, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

(tijd) - Het status-quo weerspiegelt een stijging van de leningen aan de gezinnen met 1,3 procent en een daling van de kredieten aan niet-financiële ondernemingen met 2,3 procent. Die uiteenlopende evolutie is niet abnormaal, want de leningen aan gezinnen zijn een voorlopende indicator van de economische groei en bedrijfskredieten een achterlopende indicator.

De ECB signaleert dat de banken in het vierde kwartaal de voorwaarden voor woon- en bedrijfskredieten verder hebben verstrakt, maar minder dan de vorige kwartalen.

De geldhoeveelheid verminderde in december met 0,2 procent jaar op jaar nadat ze in november met 0,3 procent was afgebrokkeld. De negatieve geldgroei is vooral te wijten aan de steile rentecurve. Aangezien de langetermijnrente veel hoger is dan de kortetermijnrente verkiezen beleggers langlopende beleggingen, maar die zijn niet opgenomen in de cijfers van de geldhoeveelheid.

De krediet- en geldgroeicijfers zijn hoopgevend. Ze kunnen de vrees voor kredietschaarste doen verminderen en bevestigen dat het inflatiegevaar beperkt blijft. De ECB zal wellicht pas eind dit jaar of begin volgend jaar de rente verhogen. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud