Limburgse conjunctuur verbetert structureel

De Limburgse conjunctuurbarometer wordt sterk bepaald door de private woningbouw die het uitermate goed doet. Anderzijds stagneert de export en zal ook de werkloosheid stijgen.

(belga) Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van VOKA-Kamer van Koophandel Limburg. Er kondigt zich een structurele verbetering van de conjunctuur in de provincie Limburg aan.

Na een lokale conjunctuurtop in juni van vorig jaar werd er vorige maand een nieuwe top bereikt. "Het feit dat de opeenvolgende conjunctuurtoppen op een steeds hoger niveau uitkomen, doet vermoeden dat de Limburgse conjunctuur structureel aan het verbeteren is en kan wijzen op een stijgende trend in het Limburgse conjunctuurverloop", aldus directeur Johann Leten van Voka-Limburg. Wat opvalt, is dat de bouwsector in vergelijking met vorige maand een hoge vlucht heeft genomen. Vooral de private nieuwbouw is daarvoor verantwoordelijk. Deze positieve tendens is ook sterk genoeg om de nog steeds haperende trend in de private renovatiebouw te compenseren, zo luidt het voorts. De conjunctuurimpuls die vorige maand nog van de export uitging, is daarentegen verdwenen. De exportwaarden en het aantal afgeleverde attesten blijven positief, maar zijn veel minder significant. In de automobielsector domineren dan weer de klassieke post-autosalondepressies, maar niet in die mate dat ze een neerwaartse druk op het conjunctuurverloop uitoefenen, aldus nog Leten. De werkloosheid vertoont een relatief sterke en significante opwaartse trend die veel sterker is voor vrouwen (+3,75 procent) dan voor de mannen (+2,47 procent).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud