Markt beursintroducties blijft slabakken

Foto Photonews ©Photo News

Als gevolg van de crisis op de financiële markten wagen nog slechts zeer weinig bedrijven een stap naar de beurs. In Europa alleen al werden in de eerste jaarhelft amper vijftien beursintroducties geteld. Dat blijkt uit een studie van consultant Ernst & Young. Wereldwijd zijn de cijfers minder dramatisch. In het tweede kwartaal was er een toename van het aantal beursintroducties, maar die was volledig te wijten aan de groei in de opkomende landen, zoals Zuid-Korea en China.

(belga) - In het eerste kwartaal waren er wereldwijd 53 beursintroducties. In het tweede kwartaal lag dat aantal op 76, waarvan alleen al 53 in groeilanden. In ons land lag de markt van beursintroducties zelfs volledig stil. De voornaamste activiteit kwam van een reeks kapitaalverhogingen en obligatie-uitgiftes.

Het emissievolume lag wereldwijd voor de eerste jaarhelft op 11,3 miljard dollar (zo'n 8,1 mia euro), wat veel minder is dan de 79 miljard dollar in dezelfde periode het jaar voordien. Toen werden wereldwijd nog 518 beursgangen geteld.

De andere consultant PricewaterhouseCoopers baseert zich voor zijn cijfers op kapitaalverhogingen. Op die manier komt het aan 46 beursgangen in de eerste jaarhelft in Europa. De bedrijven haalden daarbij 465 miljoen euro op. Dat is slechts een fractie van het jaar voordien, toen alleen al in het tweede kwartaal 9,2 miljard euro werd opgehaald.

Bij Euronext was er in het tweede kwartaal geen enkele beursintroductie, net zomin als op de Zwitserse beurs en in Londen.

PwC durft geen uitspraak te doen over wanneer de IPO-markt zich zal herstellen. 'De meeste bedrijven die een beursgang hadden gepland, zouden ten vroegste in het tweede kwartaal van volgend jaar op de trein willen springen', luidt het. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud