Markt beursintroducties valt stil

Bedrijven slagen er wel nog in om via obligatieleningen geld op te halen. ©Photo News

Op een handvol piepkleine deals na is de markt voor beursintroducties helemaal stilgevallen. In heel Europa werd in het eerste kwartaal van dit jaar amper 9 miljoen euro opgehaald via beursintroducties. Dat is nog geen procent van het bedrag in het eerste kwartaal van 2008. Opmerkelijk is dat bedrijven met de uitgifte van obligaties wel makkelijk honderden miljoenen euro's kunnen ophalen.

(tijd) - De markt voor beursintroducties of IPO's (Initial Public Offerings) is leeg. Het aantal IPO's in Europa zakte in het eerste kwartaal met 75 procent tot 18 transacties, het laagste peil sinds begin 2003. Het opgehaalde bedrag, 9 miljoen euro, is een laagterecord dat weinig zakenbankiers al meegemaakt hebben.

Enkel een handvol kmo's slaagde erin enkele miljoenen bijeen te sprokkelen, meestal op een niet- gereglementeerde markt. Het Poolse engineeringbedrijfje Hydrapres staat met amper 4 miljoen euro voorlopig voor de grootste beursintroductie van dit jaar.

Beleggers vinden het te riskant om in nieuwe bedrijven te investeren. Door de beursmalaise en het onzekere economische klimaat is de waardering van bedrijven te laag. Dat betekent dat de beurs weggevallen is als financieringsbron voor bedrijven.

Obligatieleningen

Opmerkelijk is dat gevestigde bedrijven er wel in slagen grote sommen geld op te halen met obligatieleningen, niettegenstaande die evenmin risicoloos zijn. Maar investeerders met grote sommen geld aan de zijlijn zijn blijkbaar meer gerust met obligaties in hun portefeuille dan met aandelen. De hoogspanningsnetbeheerder Elia plaatste gisteren bijzonder vlot voor 1 miljard euro aan obligaties. Investeerders hadden zelfs 5,3 miljard euro aangeboden.

Eerder dit jaar hebben ook AB InBev, GDF Suez, Belgacom en Bekaert honderden miljoenen euro's opgehaald met bedrijfsobligaties. Wereldwijd werd in januari en februari voor ongeveer 80 miljard euro aan bedrijfsobligaties geplaatst, tegen 110 miljard euro over heel 2008.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud