Advertentie

Meer reizigers voor luchtvaart in eerste halfjaar

Het internationale luchtvaartverkeer telde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 6,7 procent meer reizigers dan in dezelfde periode in 2005. Dat heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag meegedeeld.

(belga) Het goederenverkeer via de lucht steeg met 5,2 procent. Volgens de organisatie, die naar eigen zeggen 265 luchtvaartmaatschappijen of 94 procent van het vliegverkeer vertegenwoordigt, bereikte de bezettingsgraad in deze periode 75,1 procent, 1,2 procent meer dan een jaar eerder.

Tijdens de maand juni alleen, steeg het aantal passagiers met 6,5 procent en het aantal goederen met 4,1 procent. De bezettingsgraad bereikte tijdens de voorbije maand 78,3 procent.

"Het goede nieuws is dat noch de buitengewoon hoge prijs van de brandstof, noch de stijging van de intrestvoeten een negatieve impact hebben gehad op de vraag", zei de algemeen directeur van IATA, Giovanni Bisignani. Hij verwacht echter dat de luchtvaartmaatschappijen dit jaar gezamenlijk zowat 3 miljard dollar zullen verliezen, net door onder meer een kerosinefactuur van 112 miljard dollar (bij een gemiddelde prijs van 66 dollar per vat) of 24 miljard dollar meer dan voorzien.

"Alles draait rond de petroleumprijs, die op recordhoogte blijft", zei Bisignani. Volgens hem moeten de luchtvaartmaatschappijen dringend hun efficiëntie verhogen en "moeten ze andere manieren vinden om zaken te doen".

De veralgemening van het elektronische ticket tegen eind 2007 is daar volgens hem een goed voorbeeld van. "Maar we verwachten nu dat de olie-industrie haar onderzoek naar alternatieve brandstoffen versnelt om de efficiëntie voort te verbeteren, net als de impact op het milieu", besloot de algemeen directeur.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud