Mercator zet bankdivisie in de etalage

(tijd) - Mercator Bank, het voormalige HBK Spaarbank, staat te koop. Dat meldt de krant De TIJD. Meerdere hooggeplaatste bankiers werden de voorbije weken discreet gepolst naar hun interesse in de Vlaamse bank. 'Het dossier is in handen van een buitenlandse zakenbank, die een lijst met potentiële kopers moet samenstellen', bevestigen zij ons. Maar de zoektocht van Mercator wordt bemoeilijkt door de tegenvallende rendabiliteit van de bank en de operationele verstrengeling met de verzekeringstak.

De verkoop van Mercator Bank, die in Vlaanderen ongeveer 250 bankagenten telt, stond in de sterren geschreven. De bankdivisie is relatief klein en mist een duidelijke focus en niche. Mercator kocht de voormalige HBK Spaarbank vooral als distributiekanaal voor zijn verzekeringsproducten. Maar de rendabiliteit bleef onder de verwachtingen. Bovendien betaalde Mercator Bank een hoge prijs voor een aantal risicovolle beleggingen.

Er gaan dan ook al maanden geruchten dat de Zwitserse verzekeringsgroep Bâloise, de moeder van Mercator, haar Belgische bankdochter in de etalage wil zetten. De voorbije weken kwam het dossier in een stroomversnelling. Meerdere banken werden gepolst naar hun interesse.

'De procedure is ingezet om de bankdivisie te verkopen', bevestigen ons talrijke hooggeplaatste bankiers. Een buitenlandse zakenbank kreeg de opdracht een lijst samen te stellen van potentiële kopers. Dat moet de overnameprijs de hoogte in duwen. Maar Mercator benadrukt dat er nog niets is beslist. 'Voor ons zijn dat niet meer dan geruchten, die steeds terugkeren. Sinds 1 januari is er een nieuwe directie. Die is nog volop bezig de bank door te lichten', zegt woordvoerder Dirk Wauters.

Of er in België veel belangstelling is, wordt door de meeste bankiers betwijfeld. Juridisch zijn Mercator Bank en Mercator Verzekeringen wel aparte entiteiten, maar operationeel zijn ze nauw met elkaar verstrengeld. 'Alle ondersteunende diensten, zoals informatica en personeelsbeleid, werden samengebracht in zogenaamde kostendelende verenigingen. Het wordt moeilijk om dat uit elkaar te halen', verklappen een aantal bankiers.

De vraag is ook in welke mate een koper zijn eigen verzekeringsproducten via de bank kan verkopen. De meeste zelfstandige bankagenten zijn ook verzekeringsmakelaar en hebben een goede relatie met Mercator. Zij staan vandaag in voor bijna 80 procent van de verkoop van levensverzekeringen van Mercator. Die inkomstenstroom zal de verzekeringstak willen beschermen. Maar zeker is dat niet. 'Alles heeft zijn prijs', grijnst één bankier. NT

Risicovol beleggen bracht Mercator in problemen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud