Michigan-vertrouwensindex blijkt lager dan verwacht

In de Verenigde Staten is de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan - het zogenoemde Michigan Sentiment - over de maand december onder verwachting uitgekomen.

(tijd) Dat blijkt vrijdag uit definitieve cijfers van de universiteit. Het Michigan Sentiment kwam uit op 90,2, waar economen gepolst door Thomson Financial hadden gerekend op een cijfer van 92,1. In november kwam het vertrouwen ook uit op 92,1. In oktober bereikte de index nog het hoogste niveau in vijftien maanden.

Het consumentenvertrouwen is een belangrijke indicator voor de toekomstige ontwikkeling van de economie, aangezien consumenten eerder geneigd zijn meer aankopen te doen wanneer zij meer vertrouwen hebben in de economie en hun eigen financiele situatie. Consumentenbestedingen zijn goed voor zo'n tweederde van de Amerikaanse economie.

In reactie op het nieuws is de dollar op de internationale valutamarkten terrein kwijtgeraakt. Voor een euro wordt rond 16.15 uur 1,3329 dollar betaald, ruim 0,3 procent meer dan eerder op de dag.

Bij een afnemend consumentenvertrouwen, gevolgd door lagere consumentenbestedingen, vrezen beleggers dat de Federal Reserve eerder geneigd zal zijn de rente te verlagen om de economie weer op gang te krijgen. Een lagere rente maakt de dollar minder aantrekkelijk ten opzichte van andere valuta, zoals de euro.

De index van de Universiteit van Michigan wordt opgesteld op basis van gesprekken met 500 huishoudens. Sinds de index in 1978 wordt opgesteld ligt het gemiddelde op 88,1.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud