'Minstens 10.000 faillissementen in België in 2009'

Het cijfer van 10.000 faillissementen zal dit jaar in ons land overtroffen worden, gelet op het zeer lage peil van het ondernemersvertrouwen en de negatieve groei van de activiteit in het geheel van de industrielanden.

(belga) - Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde "Focus on the Belgian economy" van ING.

In 2009 zal België volgens de studiedienst van ING niet aan de Europese malaise ontsnappen, temeer daar onze industrie uit kmo's bestaat, die in grotere mate dan hun omvangrijkere concurrenten onder de externe schokken lijden. De Belgische economie kent zijn zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en "in zulke omstandigheden kan het minste financiële probleem grote gevolgen hebben en tot een faillissement leiden", luidt het.

Sinds verschillende maanden kent de oprichting van ondernemingen bovendien een indrukwekkende daling, die onopgemerkt lijkt te blijven. Tijdens de voorbije zes maanden waren er slechts 34.000 oprichtingen van ondernemingen, tegen bijna 40.000 tijdens dezelfde periode een jaar eerder, of een daling met 14 procent. Het cijfer voor februari (3.372 oprichtingen) is nog amper de helft van dat van februari 2008.

In een periode van economische vertraging of recessie verhoogt ook de gemiddelde omvang van de bedrijven die failliet gaan. Het gemiddeld aantal verloren banen bij een faillissement zou kunnen stijgen van 2,3 in 2008 tot zowat 3,5 dit jaar. Daardoor zou de teller van het banenverlies wegens een faillissement in 2009 kunnen uitkomen op ongeveer 35.000.

"Wat de interventie van de overheid ook mag zijn, in 2009 zal een recordaantal ondernemingen failliet gaan. Onze prognose moet een signaal zijn om eraan te herinneren dat het herstel van de economische activiteit eerst via de ondernemingen moet gebeuren", aldus de ING-studiedienst.

ING roept de overheid onder meer op tot maatregelen ter ondersteuning van de liquiditeit van de ondernemingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud