Mogelijke productievermindering OPEC duwt olieprijs hoger

De organisatie van olie producerende en exporterende landen (OPEC) wil een spoedvergadering beleggen. Daarop zal beslist worden of de olieproductie naar beneden moet om de olieprijzen opnieuw de hoogte in te krijgen. Dat heeft de voorzitter van de OPEC, Edmond Daukorou, donderdag aangekondigd.

(belga) 'We bestuderen de mogelijkheid van een spoedvergadering', aldus de Nigeriaanse minister. 'Daar kunnen we beslissen over de gepaste maatregelen', voegde die daar aan toe.

De olieprijs in Londen gaat terug boven de 60,50 dollar per vat en veegt zo het verlies van de laatste dagen weg.

Vrijdag kondigden Nigeria en Venezuela aan dat ze de productie van ruwe olie zouden verminderen met 170.000 vaten per dag om te proberen de prijzen opnieuw de hoogte in te krijgen. OPEC benadrukte dat het om individuele beslissingen ging.

De pers maakte donderdag gewag van een informeel akkoord tussen OPEC-lidstaten over een daling van de productiequota wegens de dalende koersen. OPEC-woordvoerder Tareq Amin ontkende dat.

De krant Financial Times schreef donderdag ook nog dat momenteel het merendeel van de elf lidstaten het er over eens is dat er minstens een miljoen vaten per dag minder geproduceerd moeten worden om de koersen te laten stijgen. Dat is 4 procent van de totale productie. Het productieplafond ligt momenteel vast op 29 miljoen vaten per dag. Daukorou wil dat niet bevestigen.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud