Moody's verlaagt rating Belgische prijsbrekers

Het ratingbureau Moody's heeft vrijdag de kredietrating van drie Nederlandse banken met Turkse wortels herzien. Twee ervan, Credit Europe Bank en DHB Bank, profileerden zich de voorbije jaren ook in België als voornaamste prijsbrekers op de spaarmarkt.

(tijd) - Credit Europe Bank verliest zijn Baa3-rating, de laagste rating die nog wijst op kwaliteit (investment grade). Moody's verlaagde de kredietrating van Credit Europe meteen twee treden tot Ba2 (speculative).

'Het is nooit onze doelstelling geweest om de hoogste rating op de markt te hebben', reageert woordvoerder Robert Bakker van Credit Europe in Amsterdam. 'De rating van de groep zit nog in het B-spectrum en dat is voldoende hoog.' Toch noemt Bakker de ratingverlaging een teleurstelling.

'Credit Europe is een van de vele Nederlandse banken waarvoor Moody's een ratingverlaging doorvoert', zegt Bakker. 'Ook ING kreeg voor ons al een ratingverlaging.'

Oost-Europa

Als reden voor de ratingverlaging haalt Moody's ondermeer de economische malaise in Oost-Europa aan. De hoge rentes die Credit Europe geeft op spaarboekjes in België en andere landen vormen geen probleem, aldus Credit Europe.

'We kunnen de hoogste spaarrente op de Belgische markt bieden dankzij een lage kostenstructuur en hoge marges op leningen', stelt de woordvoerder. 'Moody's verwijst enkel naar de risico's in Oost-Europa, en die houden we perfect onder controle. Wij zijn bovendien een gezond bedrijf dat het afgelopen jaar 25 procent winstgroei realiseerde.' 

De kredietwaardigheid van DHB zakt één trede van Ba1 tot Ba2, maar had al eerder de rommelstatus gekregen van Moody's.

  • Lees zaterdag meer in De Tijd en in Netto.
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud