Advertentie

NBB boekt minder winst door euro

(tijd-nieuwslijn) - De Nationale Bank van Belgie zal vanaf dit jaar minder winst boeken te wijten aan de invoering van de euro. De waarde van het aantal biljetten in omloop daalt, waardoor de tegenpost op de balans hiervoor, meestal rentedragende acticva, eveneens kleiner moet zijn. Dat schrijft De Financieel-Economische Tijd dinsdag.

Door de invoering van de euro is de waarde van het aantal biljetten in omloop met 40% gedaald. Door de eenheidsmunt betalen mensen immers meer elektronisch. Bovendien is het briefje van 100 frank vervangen door een munststuk. Munststukken worden geslagen door de Schatkist. Tenslotte hebben de mensen hun voorraad biljetten nog niet heropgebouwd.

Bijgevolg daalt ook de tegenpost op de balans, meestal rentedragende activa. Hoeveel lager de winst zal zijn, zal pas eind dit jaar blijken, maar dat er een negatieve invloed is, is nu al duidelijk, zegt de NBB.

Deze winstdaling heeft evenwel geen invloed op het dividend. Dit stijgt elk jaar met de inflatie. Voor de minderheidsaandeelhouders is het dus niet negatief. Dat is het wel voor de Belgische staat. Zij krijgt elk jaar een deel van de te bestemmen winst en van de rentedragende activa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud