Nederland, Italië en Oostenrijk maken miljarden vrij

©Photo News

Na Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië komen maandag nu ook Nederland, Italië en Oostenrijk maandag met een reddingsplan voor de banksector op de proppen. Nederland stelt zich garant voor 200 miljard aan onderlinge leningen tussen de banken, Oostenrijk maakt tot 100 miljard euro vrij voor de banksector. Van het Italiaanse reddingsplan is geen cijfer bekend.

(belga) - In Nederland staat de overheid garant voor een totaalbedrag van 200 miljard euro aan interbancaire leningen. Dat bedrag komt bovenop de 20 miljard euro voor het noodfonds die de regering van premier Jan-peter Balkenende eerder aankondigde. Daar kunnen banken in moeilijkheden aankloppen.

Italië 

Italië zal 'zoveel als nodig ter beschikking stellen' om de banksector tegemoet te komen, zei minister van Financiën Giulio Tremonti maandag na afloop van een buitengewone ministerraad. Daarbij gaf hij geen bedrag vrij. 'Er bestaan geen plafond of drempel. Wij komen tussenbeide indien nodig', aldus Tremonti. Hij verduidelijkte wel dat de schatkist 'staatsgaranties kan aanbieden ten voordele van de spaarders bij Italiaanse banken voor een periode van 36 maanden'.

Op dezelfde persconferentie gaf de Italiaanse centrale bankier Mario Draghi maandag wel te kennen dat de de Italiaanse Centrale Bank tot 40 miljard euro aan eigen aandelen ter beschikking zal stellen aan de Italiaanse banken. Zo kunnen ze zich herfinancieren bij de Europese Centrale Bank (ECB), luidde het. Volgens de bankier kunnen de Italiaanse banken ook onderling aandelen uitwisselen om zo naar de ECB te stappen. De kostprijs van dergelijk systeem heeft Draghi niet berekend.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is momenteel in Washington op bezoek bij de Amerikaanse president George Bush.

Oostenrijk 

In Oostenrijk stelt de regering van ontslagnemend kanselier Alfred Gusenbauer 100 miljard euro ter beschikking aan de banksector. Daarvan dient het merendeel, 85 miljard euro, als garantie voor interbancaire leningen. Vijftien miljard dient voor de eventuele herkapitalisatie van Oostenrijkse banken in nood.

Op de top van regeringsleiders en staatshoofden van de vijftien landen van de Eurozone werd zondag in Parijs een akkoord bereikt over een noodplan. De betrokken regeringen kunnen zich garant stellen voor interbancaire leningen en in banken participeren. Daarbij zijn het de landen zelf die de financiële details inkleuren. Het extra geld moet de liquiditeitspositie van de banken versterken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud