Nederland moet 29 miljard euro bezuinigen

n

Nederland moet tot 2015 voor 29 miljard euro aan structurele bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) becijferd.

(belga) - Het Planbureau stelde dat de Nederlandse economie in rustiger vaarwater is gekomen, maar waarschuwde dat de overheidsfinanciën volledig uit de hand kunnen lopen als er niets gebeurt. Tot aan 2015 moet volgens het CPB jaarlijks 1.750 euro per Nederlander worden bezuinigd.

Het CPB voorspelt voor 2015 een begrotingstekort van 2,9 procent, terwijl dan een overschot van 1,5 procent nodig is om nog grotere financiële problemen te voorkomen. Door de recessie en een hogere levensverwachting zijn de financiële vooruitzichten voor de overheid flink verslechterd.

CPB-directeur Coen Teulings sprak dinsdag van een forse opgave voor de politiek, vergelijkbaar met die aan het begin van de jaren tachtig. Uit de cijfers komt naar voor dat de economische groei zich dit en volgend jaar weliswaar herstelt, met 1,5 en 2 procent, maar dat de gevolgen van de crisis vooral op langere termijn merkbaar zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud