Nieuwe belastingaangifte telt nog maar één pagina

(belga) - De nieuwe belastingaangifte die de belastingplichtigen ten laatste eind mei in de bus krijgen, moet een automatische behandeling van de gegevens toelaten. Het document werd voorgesteld door de minister van Financiën, Didier Reynders.

foto belga: Het nieuwe formulier voor de belastingaangifte.

Het nieuwe document heeft al heel wat inkt doen vloeien, omdat het er helemaal anders uitziet dan het huidige formulier. Reynders legde donderdag uit dat de cijfers op de aangifte door de belastingplichtige moeten worden gekopieerd op een 'vereenvoudigd' document dat zal worden gescand.

Die documenten zullen dan automatisch verwerkt worden in centra in Gent en Namen, die momenteel zo'n drie miljoen BTW-formulieren verwerken en die hun capaciteit verdrievoudigd zullen zien. Een en ander gaat volgens de minister tot een belangrijke besparing op papier leiden. Reynders zei donderdag dat 35 ton papier kan worden uitgespaard.

De belastingplichtigen die kiezen voor een aangifte op papier zullen volgens de minister niet voor verrassingen komen te staan. Ze zullen dezelfde bruine enveloppe als nu krijgen met dezelfde verklarende brochure en dezelfde aangifte als de voorbije jaren. De belastingplichtigen krijgen ten laatste eind mei het nieuwe formulier in de bus en hebben tot eind juni de tijd om de aangifte te doen. 'Veel te weinig tijd voor een dergelijk complex lotto-formulier', luidt het bij de federale oppositiepartij CD&V.

De nieuwe belastingaangifte integreert de laatste maatregelen van de fiscale hervorming, die daardoor voortaan volledig uitwerking hebben. Het gaat onder meer om de gelijkschakeling van de wettelijk samenwonenden met de gehuwden, de decumul van alle inkomens, de verhoogde aftrek voor restaurantkosten, de herziening van de belastingschalen en het meer in rekening brengen van de verplaatsingskosten, aldus de minister.

Hij pleitte er trouwens voor dat de belastingplichtigen hun aangifte via de elektronische weg zouden zijn. Vorig jaar werden zo 168.779 aangiften ingediend via de website taxonweb.be. Een jaar eerder waren er dat nog 57.688. 'Ik hoop op een nog belangrijker ontwikkeling', aldus Reynders.

Voor vragen over de nieuwe belastingaangifte kan men terecht bij een call center (02/33.66.999) dat vanaf donderdag tussen 8 en 18 uur bereikbaar is. Daarnaast staan ook een e-mailadres (info.tax@minfin.fgov.be), een website ( www.minfin.fgov.be ) en 58 belastingcentra over het hele land ter beschikking. Meer info staat op http://fiscus.fgov.be .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud