'Nog 4 jaar wachten eer M&A terug piekt'

Solvay Pharma werd eind september overgenomen door Abbott ©Photo News

'We verwachten dat de markt voor fusies en overnames in 2010 met 10 à 30 procent toeneemt', zegt Dieter Turowski, hoofd van de Europese M&A-afdeling van Morgan Stanley. 'Maar het zal nog vier jaar duren eer de markt terug op de het peil van 2007 zit', klinkt het bij de zakenbank Sanford C. Bernstein.

(tijd) - In 2007 werd voor 4.000 miljard dollar aan fusies en overnames (Merger & Acquisitions, M&A) opgetekend. In 2009 was dat maar 1.750 miljard dollar meer, te wijten aan de crisis en de schaarse financieringsbronnen. Morgan Stanley en Goldman Sachs nemen van alle zakenbankiers en M&A-adviseurs de grootste hap voor hun rekening.

In het vierde kwartaal kende de M&A-markt een duidelijk herstel met enkele grote deals waaronder de overname van XTO Energy door ExxonMobil (41,1 miljard dollar) en het bod van Warren Buffett op het spoorbedrijf Burlington Northern Santa Fe. De markt groeide met 52 procent tot 530 miljard dollar, zo meldt Bloomberg.

Ondanks die heropleving beschouwen zakenbankiers 2010 niet meteen als een bijzonder druk jaar.

Uit cijfers van Dealogic bleek recent dat het aantal deals met een Belgische onderneming als betrokken partij in 2009 met liefst 78 procent daalde tot 23 miljard euro. Een forse terugval was te verwachten na 2008, het jaar waarin InBev het Amerikaanse Anheuser Busch inlijfde.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud