Advertentie
Advertentie

Noodingrepen doen geldmarkt herleven

Jean-Claude Trichet en Nicolas Sarkozy (Foto AFP) ©REUTERS

De tarieven die banken elkaar aanrekenen voor kortetermijnleningen, zijn maandag wereldwijd fors gezakt. Een en ander heeft te maken met de jongste acties van overheden en centrale bankiers om het financieel systeem van de ondergang te redden. 'De uitzonderlijke liquiditeitsacties beginnen eindelijk door te sijpelen in de interbankenrente', reageert een strateeg opgelucht.

Overheden en centrale banken wereldwijd zetten dit weekend alle zeilen bij om de financiele crisis te bezweren. De ECB, de Bank of England, de Zwitserse Nationale Bank en de Federal Reserve laten vanaf vandaag financiele instellingen toe om onbeperkt te lenen in dollar. Daarnaast worden de valutaswaps tussen de centrale banken opgedreven.

Een top van de leiders van de vijftien landen in de eurozone leverde zondag ook al een intentieverklaring op om de geldkraan open te draaien. De eurolanden gaan zich tijdelijk borg stellen voor de schulden van banken op hun grondgebied en toonden zich ook bereid om banken in nood van kapitaal te voorzien. In het Verenigd Koninkrijk kreeg dat project maandag al vorm. De Britse overheid gaat de bankreuzen Royal Bank of Scotland, HBOS en Lloyds TSB herkapitaliseren voor een bedrag van 37 miljard pond.

Controle

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de liquiditeitenstroom tussen banken opnieuw op gang komt. De markt voor interbankenleningen kwam vorige week nagenoeg tot stilstand door het huizenhoge wantrouwen tussen banken onderling. Dat bracht financiele instellingen wereldwijd in de problemen.

Vorige week woensdag snoeiden de belangrijkste centrale banken in hun rentetarief om de kredietmarkt aan te zwengelen, maar die ingreep had slechts een beperkt effect. De zorgen rond de gezondheid van het banksysteem en de gevolgen voor de wereldeconomie zadelden de beurzen vorige week over gans de wereld met gigantische verliezen op.

Analisten en handelaars reageren positief op het jongste pakket noodmaatregelen. 'Overheden en centrale banken krijgen de situatie langzaamaan terug onder controle met hun uitzonderlijke ingrepen', aldus een strateeg. 'Het is een goed teken dat de maatregelen beginnen door te sijpelen in de interbankenrente.' Een andere marktpartij laat opmerken dat de geldmarkt er nu wat meer ontspannen bij ligt. 'De expliciete borgstelling van overheden doet het wantrouwen in de banksector wat afnemen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud