Nooit zo weinig IPO's op Wall Street

In de recente beursgeschiedenis zijn er nooit zo weinig bedrijven naar de Amerikaanse beurs gebracht als vandaag. In september was er geen enkele IPO (Initial Public Offering) of beursgang.

(tijd) - Volgens cijfers van ThomsonReuters, is de Amerikaanse belegger reeds negen weken verstoken van een nieuw beursgenoteerd bedrijf. Dat is de langste periode sinds de start van de tellingen in 1980, 28 jaar geleden dus. Zelfs toen de technologiezeepbel sprong, voelden meer bedrijven zich geroepen een beroep te doen op de kleine belegger.

De malaise is er niet alleen in de VS. Wereldwijd waren er in september 22 IPO's. De bewuste bedrijven haalden daarbij 238 miljoen dollar (177 miljoen euro) op. Ook al een historisch dieptepunt. Voor minder activiteit op de wereldwijde beurzen moet men teruggaan tot 1990, toen 16 bedrijven de sprong waagden.

Bedrijven wachten met een beursgang omdat het in deze financieel turbulente tijden heel moeilijk is een waarde op een bedrijf te plakken. Een beursnotering is gebaat bij stabiele markten met veel liquiditeiten.

Opvallend is dat reusachtige kapitaalverhogingen, met een omvang van miljarden dollars, wel nog ingang vinden bij de belegger. Onder meer Goldman Sachs, GE en JP Morgan maakten daarvan gebruik. Maar dat ook deze markt moeilijker wordt, bewijst het verhaal van Bank of America. De Amerikaanse financiƫle instelling haalde 10 miljard dollar op maar moest een forse korting op de intekenprijs toestaan. DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud