Noorderburen doen het goed dankzij export en consumptie

De Nederlandse economie profiteert van de toegenomen export en particuliere consumptie. Maar het risico van hoge olieprijzen en wisselkoersen blijft bestaan.

(belga) "Het gaat best goed met de wereldeconomie", zei president Nout Wellink donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB), dat is de nationale bank van Nederland.

De economische groei zal volgens de bank dit jaar tussen de 2,5 en 3 procent uitkomen. "Inmiddels draait de Nederlandse economie op volle toeren", schrijven de bankiers. Ook de inflatie blijft voorlopig beperkt: "De prijsstijging van de particuliere consumptie ligt in 2006 en 2007 nog onder de 2 procent maar zal daar in 2008 bovenuit stijgen." De groei van de particuliere consumptie was het afgelopen jaar sterk. Maar de bank waarschuwt dat de woningprijzen en beurskoersen het gevaar lopen naar boven door te schieten. "Risico's en schulden kunnen, onder meer door de lage rente, te lichtzinnig worden genomen."

De Nederlandsche Bank noemt het ronduit jammer dat het kabinet is overgestapt van het 'behoedzaam' ramen naar 'realistisch' ramen van de economische groei. "De behoedzame ramingen van de vorige twee kabinetten waren gemiddeld genomen 'realistisch'. Tegen deze achtergrond en met het oog op de vergrijzing is het daarom verstandig zich niet rijk te rekenen aan groei die er wellicht nooit gaat komen." Wellink riep het kabinet op liever voorzichtig te ramen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud