Oekraïne krijgt IMF-krediet van 16,5 miljard dollar

©Photo News

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schuift Oekraïne een krediet toe van 16,5 miljard dollar. Het steunpakket moet de impact van de kredietcrisis op de Oekraïense economie verlichten.

(tijd/reuters) - Onderhandelaars van het IMF en de Oekraïense regering bereikten een akkoord over een steunpakket van 16,5 miljard dollar. De Oekraïnense economie is bijzonder zwaar getroffen door de internationale kredietcrisis. En daar kwam dan nog eens de forse daling van de staalprijzen op de wereldmarkt bovenop. Het krediet moet onder meer het hoogopgelopen tekort op de lopende rekening dekken.

'Het programma is bedoeld om Oekraïne te steunen bij zijn terugkeer naar financiële en economische stabiliteit', zei IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn in een mededeling. Het krediet moet ook het vertrouwen tussen de investeerders herstellen. Die hebben onzekere markten zoals Oekraïne massaal laten in de steek gelaten, en zijn gevlucht naar veiliger oorden.

Ook de politieke crisis heeft het investeerdersvertrouwen omlaag gehaald. Door het aanhoudende geruzie tussen president Viktor Joestsjenko en premier Joelia Timosjenko komen er in december vervroegde parlementsverkiezingen.

Oekraïne geldt als het minst kredietwaardige van de groeilanden in Oost-Europa. Vorige week verlaagde het kredietratingbureau Fitch de rating voor het land tot B+. Het verwees toen naar de zwakte van de munt (de hryvnia), de instabiliteit van de banksector en de risico's voor de economische groei.

Het akkoord tussen Kiev en het IMF 'pakt de liquiditeit en solvabiliteit in de financiële sector aan', meldde Strauss-Kahn. Het IMF maant de Oekraïense regering ook aan maatregelen te nemen om de inflatie terug te schroeven en de begroting op orde te brengen. De raad van bestuur van het IMF moet het akkoord nog goedkeuren.

Strauss-Kahn benadrukt dat het IMF alles inzet om de ineenstorting van de Oekraïense economie te verijdelen. Het krediet van 16,5 miljard dollar is gelijk aan 800 procent van de Oekraïense quota in het IMF. Volgens de regels van het IMF kan een land maar een krediet krijgen van maximaal 300 procent van zijn quota. 'De sterkte van het programma rechtvaardigt de verhoogde toegang' tot kredietlijnen', zei Strauss-Kahn. EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud