OESO verwacht krimp van 4,3 procent

Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de economie in de OESO-zone dit jaar met 4,3 procent achteruitgaat. Voor 2010 voorspelt de organisatie een nulgroei, zegt secretaris-generaal Angel Gurria maandag.

(tijd) - De voorspellingen zijn een pak somberder dan vier maanden geleden. In november stelde de OESO nog een krimp van 0,4 procent in het vooruitzicht.

Volgens het in Parijs gevestige instituut kan in de 30 landen die van het samenwerkingsverband deel uitmaken de werkloosheid in 2010 oplopen tot 10 procent. De denktank deed die uitspraken naar aanleiding van de sociale top van de G8-landen in Rome.

De arbeidsmarkt zal volgens het nieuwe rapport in de periode 2008-2010 harder getroffen worden dan in de periode van 10 jaar eind jaren 70 en begin jaren 80, toen de wereld kampte met de oliecrisis.

Vanaf 2010 ziet de OESO een bescheiden herstel optreden, 'indien aan een aantal voorwaarden is voldaan'. Die voorwaarden zijn onder meer dat de stabiliteit op de financiële markten terugkeert tegen het einde van 2009, dat het monetaire en fiscale beleid gunstig blijft en dat de economie in de niet-OESO-zone opnieuw aantrekt.

De OESO heeft ook een boodschap voor de G20. De wereldleiders moeten deze week in Londen 'snel en doeltreffend tussenbeide komen om te vermijden dat de financiële crisis een verregaande sociale crisis wordt met gevolgen die littekens nalaten'. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud