OESO voorspelt lichte verzwakking Belgische economie

De Belgische economie zal na een sterk 2006 de komende twee jaar een iets zwakkere groei kennen. Het Belgisch bruto binnenlands product (BBP) zal in 2007 met 2,3 procent aandikken en in 2008 met 2,1 procent. Dit jaar zou de Belgische BBP-groei uitkomen op 2,9 procent.

Een containerterminal in de haven van Antwerpen - foto belga

(tijd) - Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, dinsdag in haar halfjaarlijks rapport.

België kan volgens de denktank niet ten volle profiteren van het herstel van de wereldeconomie omdat het steeds meer terrein verliest als exportland. Hogere reële inkomens en een stijgende werkgelegenheid doen de binnenlandse vraag wel toenemen, schrijft de OESO.

De organisatie merkt verder op dat de Belgische overheid haar begrotingsoverschot voor 2007 heeft kunnen bereiken door eenmalige maatregels. De OESO suggereert echter dat een "duurzame weg voor overheidsfinancien" kan worden gevonden door een combinatie van besparingen en bijkomende inspanningen voor de arbeidsmarkt. Die inspanningen moeten vooral gericht zijn op jobcreatie en het verhogen van de tewerkstellingsgraad bij jongere en oudere werknemers - twee groepen waarvoor de tewerkstellingsgraad momenteel nog relatief laag is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud