Olie in de lift op speculatie over productieknip

Foto Reuters

De olieprijs klom maandag tot het hoogste peil in twee maanden in New York, op speculatie dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) het mes zal zetten in de olieproductie.

(tijd) - De OPEC vergadert op 15 maart in Wenen. In september stelde de organisatie een productiedaling met 4,2 miljoen vaten per dag voorop, om de olieprijs te stabiliseren. 'Om aan dit doel te voldoen, moeten nog 800.000 vaten per dag minder worden geproduceerd', zei secretaris-generaal Abdalla el-Badri vandaag in Qatar.

'De OPEC is beter dan vroeger in het waarmaken van haar beloftes', zegt BNP Paribas-analist Tom Bentz. 'Ze zitten evenwel nog niet aan de beloofde productie.' Er wordt volgens vele analisten gepraat over een grotere productieknip, maar daar wordt eerder sceptisch op gereageerd. 'Ze geven toe dat ze nog zwaar in de productie moeten snoeien om aan de vorige belofte te voldoen', zegt waarnemer Addison Armstrong. 'Als je dan kijkt naar al het slechte nieuws over de economie, is speculeren op olie met alleen de OPEC in het achterhoofd een risocovolle aangelegenheid.'

De olie steeg met 3,7 procent in New York tot 47,21 dollar per vat, na eerder ruim 4,5 procent hoger te zijn gegaan. In Londen ging de Brent de andere richting uit: -1,3 procent tot 44,27 dollar.

BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud