Advertentie
Advertentie

Olie stijgt na rapport olievoorraden VS

(tijd-nieuwslijn) - De prijs voor ruwe olie ging in de New Yorkse handel 2,3% hoger toen uit een rapport bleek dat de stakingsgolf in Venezuela de Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht hebben aangetast.

In het Zuid-Amerikaanse land is de algemene staking ondertussen ten einde, behalve in de petroleumsector.

Volgens The American Petroleum Institute zakte de voorraad met 3,2% of 9,1 miljoen vaten. De daling was drie keer zo hoog als analisten hadden verwacht. De oliereserves van de VS belopen nu 277,5 miljoen vaten, het laagste punt sinds 1976.

De olieprijs sloot in New York op USD 31,93 per vat. In Londen, waar de prijs voor het contract ruwe Brent-olie de laatste twee dagen daalde, opent de handel om 11 uur.

In Venezuela gaat de algemene staking, die een maand geleden startte, alleen nog in de petroleumsector verder. Dat heeft de oppositie woensdag bekendgemaakt. Ze wil zich nu concentreren op het referendum rond president Chavez, dat op 2 februari gehouden wordt.

Volgens cijfers van de oppositie bedraagt de petroleumproductie nog slechts 6% van wat ze voor de staking was. Die mag dan wel afgelopen zijn, de bevolking werd wel opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zo wordt gevraagd om geen belastingen te betalen en om de willekeurige opsluitingen van mensen uit oppositiekringen niet te aanvaarden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud