Olieprijs bereikt nieuw record

De prijs van de olie die wordt geproduceerd door de organisatie van olie-exporterende landen (Opec) is gestegen tot zijn hoogste niveau ooit. Dat heeft de organisatie dinsdag meegedeeld.

(tijd) Volgens de Opec kostte een vat van 159 liter Opec-olie begin deze week 72,83 dollar, 0,34 dollar meer dan vrijdag. Deze prijs ligt 0,15 dollar boven het vorige record, dat op 8 augustus 2006 was bereikt.

Analisten van de organisatie verklaren de prijsstijging door de gespannen toestand in Nigeria, technische problemen die de productie van Noordzeeolie verstoren en capaciteitsproblemen in de VS.

Vorige week zorgde de verbruikersorganisatie Internationaal Energieagentschap (IEA) voor paniek met een aantal rake uitspraken over de evolutie van de oliemarkt. Nu zorgen berichten over de sluiting van een pijplijn in de Noordzee voor onrust.

Door de sluiting van een gaspijplijn in de Noordzee door BP zal er in de regio dagelijks zo'n 170.000 olievaten minder geproduceerd worden. Dat is ongeveer tien producent van de totale Britse olieproductie.

IEA waarschuwde vorige week voor olieschaarste in 2011 en 2012. De instelling verwacht bovendien dat de wereldwijde olievraag volgend jaar met 2,2 miljoen vaten zal toenemen onder andere als gevolg van een koudere winter en de stijgende vraag uit groeilanden zoals China.

De olieproducenten die geen deel uitmaken van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) zullen hun dagproductie volgend jaar met slechts 1 miljoen vaten kunnen optrekken, voorspelt het IEA. De OPEC, dat 40 procent van de wereldwijde olieproductie controleert, wuift voorlopig elke vraag tot productieverhoging weg. 'Als we meer ruwe olie zouden oppompen dan nu het geval is, dan kunnen wie die niet verschepen naar de raffinaderijen want ze kunnen toch niet volgen', luidt het argument.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud